Što je, kako nastaje, kako ga koristiti i utjecaj na zdravlje
Tijekom ljeta najčešće posežemo za svježimvoćem i povrćem kako bi unijeli određenu dozu vitamina u tijelo i tako ojačali naš organizam. No za vrijeme zimskih mjeseci, ponuda sezonskih namirnica je ograničena pa smo prisiljeni potražiti spas u prirodnim proizvodima.
Jedan od proizvoda koji se od pamtivijeka koristi za jačanje imuniteta, regulaciju probave i, općenito, očuvanje zdravlja je definitivno ocat od meda. Medni ocat bogat je izvor brojnih vitamina i minerala, a sadrži više od 93 različitih hranjivih tvari! Također, sadrži jaka antibakterijska i antigljivična svojstva. Zbog brojnih benefita koje ima po zdravlje, ocat od meda često nosi naziv eliksir života.
Zanimljivo je spomenuti kako su medni ocat koristili čak i stari Egipćani i to mnogo prije nego što su otkrili vino. Zato je red da i mi vas upoznamo s ovim vrhunskim napitkom za zdravlje.
Kako nastaje ocat od meda?
Kao što možete zaključiti po nazivu, baza mednog octa je med koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i koji spada u top namirnicu za jačanje organizma, prevenciju i liječenje velikog broja bolesti.
Pritom je važno razlikovati ocat od meda i ocat s medom. Kad se kaže ocat s medom najčešće se misli na mješavinu jabučnog octa i meda koja ima kiselkasto sladak okus. Iako spomenuta smjesa također ima ljekovito djelovanje na organizam, ocat od meda je nešto sasvim drugo.
Medni ocat dobiva se kombinacijom meda i vode. Fermentacijom najprije nastaje medno vino, a zatim dugotrajnim i prirodnim procesom – ocat. Proces nastanka octa od meda traje i do nekoliko mjeseci. Naravno, kvaliteta octa u velikoj će mjeri ovisiti o kvaliteti meda.
Medni ocat zlatne je boje, kiselkastog okusa i ugodnog mirisa.
Nevjerojatno dobri razlozi zašto koristiti medni ocat
Osim što jača imunitet i regulira probavu, ocat od meda donosi i niz drugih zdravstvenih benefita. Naime, samo jedna žličica octa od meda sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, pektina i beta karotena.
Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da beta karoten stimulira imunološki sustav organizma i tako smanjuje rizik od raka. S druge strane, pektin smanjuje kolesterol i time sprječava bolesti srca i krvnih žila.
Osim toga, ocat od meda:
- snižava krvni tlak
- pomaže kod mršavljenja
- tijelu vraća PH ravnotežu
- čisti organizam
- liječi kašalj i bol u grlu
Prednostima octa od meda zaista nema kraja. Medni ocat pomaže i osjetljivoj koži u borbi protiv gljivica, hrani i pomlađuje kožu te pomaže kod uklanjanja staračkih pjega. Također, učinkovito ublažava ubod pčele i pomaže kod liječenja žuljeva. U tom slučaju važno ga je nanijeti direktno na kožu.
Kako koristiti ovaj čudesan dar prirode?
Ocat od meda koristi se kao i svaki drugi ocat, najčešće kao preljev za salate. Aroma meda daje poseban okus pa se često dodaje i u razne marinade, posebno u marinade za meso od divljači.
Medni ocat neizostavni je dodatak mediteranskoj prehrani gdje se koristi kod pripreme jela od morskih plodova, uglavnom rakova i škampa, ali i dimljenog lososa i šparoga. Postoji zaista širok spektar upotrebe octa od meda.
Medni ocat Pčelarstva Veber
Prije nego što odlučite nabaviti ocat od meda i iskoristiti njegove blagodati po vaše zdravlje, savjetujemo vam da birate kvalitetan ocat. Jer samo ćete tada izvući najbolje iz ovog super zdravog proizvoda.
Medni ocat Pčelarstva Veber proizveden je od domaćeg cvjetnog meda s livada i močvara uz rijeku Savu. Za razliku od komercijalno dostupnog octa, naš medni ocat nastaje prirodnim procesom fermentacije koji pruža čisti medni okus i miris.
Potražite medni ocat na našem web shopu te se u njegovu ljekovitost uvjerite sami konzumacijom.