Napomena: Slika proizvoda može odstupati od stvarnog izgleda pakiranja.

Product Description

PERGA

Perga, koju se još naziva i pčelinji kruh, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima.

Ovaj je pčelinji proizvod iznimno bogat vrijednim tvarima i sve se više spominje kao nešto što izuzetno doprinosi zdravlju.

Perga je prirodni pčelinji proizvod koji pčelari često nazivaju pčelinji kruh, no njen sastav nema veze s kruhom tj. ugljikohidratima.

Pčelinji kruh sadrži veliku količinu proteina pa bi bolji naziv za njega bio pčelinje meso. Uz proteine, perga sadrži oko 200 mikroorganizama obogaćenih aminokiselinama, biljnim hormonima, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima, a to ju čini najdragocjenijim pčelinjim proizvodom.

Ovaj proizvod pčela sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljikohidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača stijenke krvnih žila pa je zato perga najbolji lijek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe. Također, koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, u liječenju alkoholizma i psihičkih oboljenja.

Razlog zašto za pergu vjerojatno niste čuli je i taj što je pčele proizvode u malim količinama, a nama pčelarima prilično je teško doći do nje.

Naime, do nje se može doći isključivo skupljanjem iz košnice što je vrlo zahtjevno. Također, pergu se ne može stvoriti ili pčele “natjerati” da je više proizvode.

Ne postoji ni umjetna perga – njen okus ne može se kopirati, a takva perga nikako ne bi mogla obuhvatiti preko 100 različitih vrsta gljivica koje prirodnu pergu čine toliko hranjivom i ljekovitom. Upravo zato perga se smatra “zlatom” pčelinjih proizvoda.

Perga je izuzetan i visokovrijedan proizvod

Samo pčele mogu stvoriti pergu. Pčele na svojim nožicama skupljaju pelud s cvjetova, a kada ga unose u košnicu prerađuju tvarima koje izlučuju njihove žlijezde.

Pčelice ga tada smještaju u ćelije saća čije su preostale dvije trećine popunjene medom. Med u saćama konzervira pelud uz pomoć ugljikohidrata koji stvaraju mliječnu kiselinu i štite je od kvarenja.

Time perga postiže 10 puta veću hranjivu vrijednost od običnog peluda.

Nakon sazrijevanja u saću koje traje oko 15 dana, perga se se vadi posebnim vadilicama i odlaže u bočicama. Popunjene bočice zatim se čuvaju na suhom, hladnom i tamnom mjestu, sakrivene od sunčeve svjetlosti.

Iz jedne pčelinje košnice može se dobiti od 200 do 300 grama perge.

Za što se perga koristi?

Perga je izvor velikog broja vitamina, minerala i ostalih korisnih i neophodnih tvari za organizam pa se preporučuje za ublažavanje simptoma mnogih bolesti.

Dokazano je kako perga pomaže kod problema s:

 • visokim krvnim tlakom,
 • pri ublažavanju bolesti živčanog i žljezdanog sustava, kao i
 • kod anemije te raznih poremećaja funkcija crijeva i jetre.
 • prirodna tvar i najdjelotvorniji prirodni lijek za liječenje Heliko bakterije

Osim toga, koristi se i za liječenje:

 • upalnih procesa prostate i impotencije,
 • pomaže kod kolitisa,
 • zatvora, ali i
 • aktivira mišićne pigmente oka.

Ljudi je koriste i za:

 • poboljšanje rada srca,
 • kod pojave gastritisa,
 • čireva,
 • alergija i
 • prehlada

Veoma je dobra za djecu u fazama rasta i razvoja, ali i sportaše kod povećanih fizičkih napora jer smanjuje umor i jača imunološki sustav.

Neka istraživanja su pokazala kako omogućava i uspješno držanje raznih dijeta za mršavljenje bez opasnosti od negativnih posljedica na organizam.

Propolis i perga – ujedno su najdjelotvorniji prirodni lijekovi u borbi protiv helikobakterije.

Prema istraživanju grupe turskih znanstvenika objavljenom u časopisu “Journal of
Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry” pčelinji proizvodi poput meda, peluda i
propolisa od davnina se koriste za liječenje raznih bolesti, a dokazano je kako propolis o perga mogu ublažiti posljedice zaraze bakterijom Helicobacter Pylori koja može
uzrokovati čireve na želucu te rak želuca.

Kako konzumirati pergu?

Okus perge je gorko-sladak, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, propolis ili matična mliječ.  Perga se žvače kao svježa i to po 10-20 mg (1-2 g) dnevno. Konzumirajte je nakon obroka. 1 gram je otprilike 6-7 granula.

Ona se topi u ustima pa u kombinaciji s medom može poslužiti kao zdrava zamjena za bilo koji slatkiš.

A kako bi organizam najbolje usvojio sve njene super sastojke preporučujemo konzumiranje minimalno pola sata poslije obroka.

Preporučene dnevne doze su:

 • za odraslog čovjeka: 1-2 grama
 • za djecu od 2-4 godine: 0,5 grama
 • za djecu od 4-12 godina: 1 gram

Preporučene dnevne količine trebalo bi podijeliti u dvije doze, a u slučaju bolesti dnevni unos perge može se i udvostručiti.

Isto tako, preporučuje se da se voda ili bilo koja druga tekućina uzima tek sat vremena nakon konzumiranja perge kako se njeno djelovanje ne bi ublažilo.

 

Izvor: Dr.Peter Kapšt-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima

Share
5.00 out of 5 based on 4 customer ratings
4 recenzije korisnika

Perga 20 g

20,70  s PDV-om155,96 HRK

Pakiranje: 20 g
Kategorija:
PERGA Perga, koju se još naziva i pčelinji kruh, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima. Ovaj je pčelinji proizvod iznimno bogat vrijednim tvarima i sve se više spominje kao nešto što izuzetno doprinosi zdravlju. Perga je prirodni pčelinji proizvod koji pčelari često nazivaju pčelinji kruh, no […]
Plaćanje na rate: Do 6 rata PBZ (Maestro , VISA, VISA Premium) Do 6 rate ZABA (Maestro, Visa debit, Visa Business, Mastercard, Vpay)
Dostava: 4,99 eura (besplatna za sve narudžbe preko 50,00 eura) 2-4 radnih dana
Share
Perga 20 g

Zemlja podrijetla: Republika Hrvatska
Najbolje upotrijebiti do: Otisnuto na ambalaži
Neto količina - 20 g,

Proizvodi i puni: Pčelarstvo Veber, Kvarnerska 17, 35000, Slav.Brod, Hrvatska

Perga 20 g

Način upotrebe: Proizvod otopiti u ustima. Preporučene dnevne doze su: za odraslog čovjeka: 1-2 grama, za djecu od 2-4 godine: 0,5 grama, za djecu od 4-12 godina: 1 gram.

Perga 20 g

Način čuvanja: Čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu na temp. do 8 c. Nakon otvaranja možete ju držati i u hladnjaku.

Napomena:Ne preporučuje se osobama alergičnim na pčelinje proizvode.