Product Description
Pelud –cvjetni prah
je najbolji izvor proteina, važnih vitamina i minerala. Pelud je najsavršenija hrana koja se može pronaći u prirodi. Sadrži 5-7 puta više proteina, nego meso. Savršen je izvor vitamina, minerala (sadrži 28 minerala) i aminokiselina. Od 22 poznate aminokiseline, sve su pronađene u peludi. Cvjetni prah također sadrži brojne enzime važne za probavu. Takvo bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno ni u jednom drugom proizvodu. Cvjetni prah je prirodan protulijek alergijama, posebice peludnoj groznici i sinusitisu. Istraživanja pokazuju, da pelud sprečava starenje i povećava mentalne i fizičke sposobnosti organizma. Pelud je i najbolji prirodni lijek za liječenje bolesti prostate i sredstvo za jačanje imuniteta organizma, naročito dobro popravlja vrijednosti krvne slike.
Za fiziološko djelovanje peludi bitne su i supstancije koje u njezinom sastavu sudjeluju s minimalnim udjelima, ali imaju snažnu biološku aktivnost kao što su:
- flavonoidi: ima ih više od 8 vrsta
- karotenoidi;
- vitamini: C, E i B-komleks (uključujući niacin, biotin, pantotensku kiselinu)
- minerali: K, Na, Ca, Mg, P, S i elementi u tragovima: Al, B, Cl, Cu, I, Fe, Mn, Ni, Si, Ti
- terpenski spojevi;
- slobodne aminokiseline: sve dosada poznate;
- nukleinske kiseline i nukleozidi: DNA, RNA i ostalo;
- enzimi: više od 100 vrsta;
- regulatori rasta: auksin, giberelini i kinini te inhibitori rasta.
Upotreba
Najbolje se apsorbira i iskoristi ako se otapa u mliječnim kiselinama (jogurt, mlijeko, acidofil, kefir..), sa vitaminm C ( cedevita, čaj s limunom) i umješan u medu pa se na te načine i proporučuje njegovo korištenje.
Dosta ljudi kod konzumacije i pripreme cvjetnog praha radi pogrešku. Na primjer, neki će uzeti žličicu peludi, prožvakati je i progutati. Neki će žličicu peludi razmutiti u vodi, malo zasladiti i popiti. Treći će samljeti pelud u prah i odmah će ga pojesti.
Zašto se ovakva konzumacija smatra pogrešnom? Pa zato što se tako zrnca peludi ne mogu probaviti. Naime, celuloidno opno kojom je obavijeno zrnce polena ne može se razgraditi pa zrnca samo prolete kroz organizam bez da se iskoristio barem jedan hranjivi sastojak.

Da bi imali ikakve koristi od cvjetnog praha, bitno ga je natopiti(u već spomenutim mliječnim kiselinama, vitaminom c ili medu) kako bi opna nabubrila i prsnula. h:
Pozitivan učinak peluda:
- povećava plodnost
- povećava broj leukocita, eritrocita i trombocita
- poboljšava cirkulaciju krvi
- biostimulativna i regenerativna svojstva (jetra)
- protubakterijski učinak (na gram negativne bakterije) želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih puteva (Esherihia coli, Salmonella, Proteus Vulgaris)
- smanjenje triglicerida
- pomaže kod probavnih smetnji
- djelotvoran kod iscrpljenosti
Preporučene dnevne doze cvjetnog peluda
Ne postoje striktno definirane dnevne doze cvjetnog praha, no preporučuje se:
- 1-2 čajne žličice dnevno za djecu
- 1-2 žlice dnevno za odrasle,
- do 4 jušne žlice dnevno za oboljele osobe.
Naš cvjetni prah dobiven je s 9 različitih ispaša u cijeloj Hrvatkoj, od Baranje, Slavonije i Posavine do Like, Primorja i Banovine što mu daje posebnu vrijednost. Takav pelud posjeduje bioraznolikost sa više klimatskih i geografskih područja što je ogromna prednost jer kao takav u konzumaciji ima i dodatne benefite za zdravlje i organizam od onih ustaljenih koji se nalaze u biljkama na mikrolokacijama na kojima stanujete.
Više o peludu pročitajte na našem blogu.
Izvor: Dr.Peter Kapšt-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima
Odličan –
Vrlo zanimljiv proizvod, moram priznati da prije nisam cula za njega.
Ali sve pohvale na kvaliteti i ovog vaseg proizvoda, odusevljena sam.
Danijela Marton –
Odličan proizvod, koristimo ga cijela obitelj, a vole ga i djeca otopljenog u jogurtu. Zasluzuje svaku pohvali
Marina (Potvrđen vlasnik) –
Vec dosta narucujem kod OPG-a Veber i odlucili smo isprobati i ovaj zanimljiv proizvod. Tek je pristigla teglica i jako nam se svidja u kombinaciji s jogurtom. Svakako ce biti i u sljedećoj narudzbi 🙂
Pelud cvjetni prah (Potvrđen vlasnik) –
Super proizvod koji sam pomiješala sa jogurtom i dobila nevjerojatno ukusan i zdrav obrok!
Bruno (Potvrđen vlasnik) –
Pelud je tako ukusan da mu nema bombona, čokolade ili kojeg slastičarskog pripravka ravnog. Jednostavno ne možeš stati na jednoj žlici – barem ne na početku. Dok ga čovjek konzumira stječe ispravan dojam da je pčela ta koja od biljke uzima ono najvrijednije, a ne čovjek.