Product Description
Iz bilježnica naših baka i nona, donosimo domaće recepte praktične i svakodnevne kuhinje. Tradicionalni načini pripreme, domaće namirnice od lokalnih proizvođača i autentični recepti sastavnice su kuhinja koje su oduvijek bile dio kulturne baštine i identiteta pojedinih naroda i krajeva. U Hrvatskoj tako imamo više gastronomskih regija koje razlikuju svojom širinom ponude, domaćim sirovinama i tradicijom u pripremi. Bogato kulturno nasljeđe Hrvatskih regija i vrijedni ljudi inspiracija su mnoge gastronomske posebnosti koje se prenose iz naraštaja u naraštaj, njeguju i čuvaju od zaborava.
Izvorni i autentični recepti prikupljeni su iz starih zapisa i knjiga recepata amaterskih kuharica i kuhara-naših baka, didova, majki i očeva, usmenom predajom, onako kako se to nekad radilo i pripremalo. Autentičnost recepata i namirnica daju ovoj knjižici vrijednost jer sve je preneseno na način da svako jelo ima svoju priču, pozadinu i povijesni i geografski kontekst. Svako pojedino jelo i slastica očarava Autohtonu Hrvatsku tradicijsku gastronomiju i nešto je čime se Hrvatska dići i hvali.
Hrvatsku gastronomiju možemo podijeliti na 5 gastro regija od kojih svaka ima svoje specifičnosti i posebnosti koje su uvjetovane podnebljem, klimom, običajima i tradicijom kraja.
Tako se u Hrvatskoj izdvajaju Istra, Kvarner i Primorje kao zasebna gastro regija, Dalmacija sa otocima kao druga, Lika i Gorski kotar kao treća, Slavonija i Baranja kao četvrta i Sjeverna Hrvatska i Zagreb kao peta gastronomska regija.
Recenzije
Još nema recenzija.