Search

Perga – “pčelinji kruh”

Svi volimo med i znamo koliko je dobar za zdravlje. Prilikom svake upale grla posežemo za propolisom, kada trebamo ojačati organizam tu je pelud, a znamo i za supermoći koje ima matična mliječ, nznate li za ljekovita svojstva koja ima perga?

Perga, koju se još naziva i pčelinji kruh, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima.

Ovaj je pčelinji proizvod iznimno bogat vrijednim tvarima i sve se više spominje kao nešto što izuzetno doprinosi zdravlju.

Objasnit ćemo sve, ne brinite 🙂

Što je perga?

Perga je prirodni pčelinji proizvod koji pčelari često nazivaju pčelinji kruh, no njen sastav nema veze s kruhom tj. ugljikohidratima.

Pčelinji kruh sadrži veliku količinu proteina pa bi bolji naziv za njega bio pčelinje meso. Uz proteine, perga sadrži oko 200 mikroorganizama obogaćenih aminokiselinama, biljnim hormonima, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima, a to ju čini najdragocjenijim pčelinjim proizvodom.

Razlog zašto za pergu vjerojatno niste čuli je i taj što je pčele proizvode u malim količinama, a nama pčelarima prilično je teško doći do nje.

Naime, do nje se može doći isključivo skupljanjem iz košnice što je vrlo zahtjevno. Također, pergu se ne može stvoriti ili pčele “natjerati” da je više proizvode.

Ne postoji ni umjetna perga – njen okus ne može se kopirati, a takva perga nikako ne bi mogla obuhvatiti preko 100 različitih vrsta gljivica koje prirodnu pergu čine toliko hranjivom i ljekovitom.

Upravo zato perga se smatra “zlatom” pčelinjih proizvoda.

Pčele stvaraju pergu!

Samo pčele mogu stvoriti pergu. Pčele na svojim nožicama skupljaju pelud s cvjetova, a kada ga unose u košnicu prerađuju tvarima koje izlučuju njihove žlijezde.

Pčelice ga tada smještaju u ćelije saća čije su preostale dvije trećine popunjene medom. Med u saćama konzervira pelud uz pomoć ugljikohidrata koji stvaraju mliječnu kiselinu i štite je od kvarenja.  

Time perga postiže 10 puta veću hranjivu vrijednost od običnog peluda.

Perga ima 10 puta veću hranjivu vrijednost od običnog peluda
Izvor: Wikimedia

Nakon sazrijevanja u saći koje traje oko 15 dana, perga se se vadi posebnim vadilicama i odlaže u bočicama. Popunjene bočice zatim se čuvaju u zamrzivaču, sakrivene od sunčeve svjetlosti.

Iz jedne pčelinje košnice može se dobiti od 200 do 300 grama perge.

Za što se perga koristi?

Perga je izvor velikog broja vitamina, minerala i ostalih korisnih i neophodnih tvari za organizam pa se preporučuje za ublažavanje simptoma mnogih bolesti.

Dokazano je kako perga pomaže kod problema s:

  • visokim krvnim tlakom,
  • pri ublažavanju bolesti živčanog i žljezdanog sustava, kao i
  • kod anemije te raznih poremećaja funkcija crijeva i jetre.

Osim toga, koristi se i za liječenje:

  • upalnih procesa prostate i impotencije,
  • pomaže kod kolitisa,
  • zatvora, ali i
  • aktivira mišićne pigmente oka.

Ljudi je koriste i za:

  • poboljšanje rada srca,
  • kod pojave gastritisa,
  • čireva,
  • alergija i
  • prehlada.

Veoma je dobra za djecu u fazama rasta i razvoja, ali i sportaše kod povećanih fizičkih napora jer smanjuje umor i jača imunološki sustav.

Neka istraživanja su pokazala kako omogućava i uspješno držanje raznih dijeta za mršavljenje bez opasnosti od negativnih posljedica na organizam.

Kako konzumirati pergu?

Okus perge je gorko-sladak, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, propolis ili matična mliječ.

Ona se topi u ustima pa u kombinaciji s medom može poslužiti kao zdrava zamjena za bilo koji slatkiš.

A kako bi organizam najbolje usvojio sve njene super sastojke preporučujemo konzumiranje minimalno pola sata prije obroka.

Preporučene dnevne doze su:

  • za odraslog čovjeka: 2 grama    (1 gram iznosi cca 7 zrnaca)
  • za djecu od 2-4 godine: 0,5 grama
  • za djecu od 4-12 godina: 1 gram

Preporučene dnevne količine trebalo bi podijeliti u dvije doze, a u slučaju bolesti dnevni unos perge može se i udvostručiti.

Isto tako, preporučuje se da se voda ili bilo koja druga tekućina uzima tek sat vremena nakon konzumiranja perge kako se njeno djelovanje ne bi ublažilo.

Pergu u web shopu Pčelarstva Veber nemamo stalno. Ako vas zanima, možete nam se javiti na [email protected] ili na brojeve telefona +385 91 410 4422, +385 98 494 128

 

Share

Preko 10 000

kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu probalo je naše proizvode.

Više od 95%

kupaca je zadovoljno ili iznimno zadovoljno našim proizvodima.

Više od 60%

kupaca se vratilo u ponovljenu kupnju.

Preko 45%

su nam stalni kupci koji redovito koriste naše proizvode.

Amneris Cokljat Cavtat

"Postovani, jako sam zadovoljna i drugi put kad mi bude potrebno sigurno ćuopet naručiti. Jako ste uredni, brzi i kvalitetni. Veliko zadovoljstvo. Želim vam uspjesno poslovanje, puno zarade i sretne nadolazece blagdane. Kvaliteta se mora pohvaliti"
Hvala vam

Dubravka Novak, Zagreb

"Već duže vrijeme u obitelji koristimo proizvode Pčelarstva Veber-Medel. Imam sedmero unučadi i  čajeve redovito zaslađujemo Cimetnim medom s propolisom. Suprug boluje od karcinoma debelog crijeva i redovito konzumira imunomed čime podiže imunitet organizma i Med s aronijom za čišćenje organizma.  No proizvod broj 1 je sigurno Revital komplex-matična mliječ u kombinaciji sa propolis kapima. Prirodno i zdravo i nama nezamjenjivo."

Gordana Jelenić, Pula

„Ja sam jako zadovoljna sa  proizvodima Pčelarstva Veber, a sve sam ih kupovala i isprobala. Revital komplex s Matičnom mliječi je fantastičan. Svaka čast samo tako dalje pozitivno.“

Zdravka Gašparac, Zagreb

„Ako želite isprobati Imunomed  za podizanje imuniteta – preporučujem Pčelarstvo Veber-Medel jer je njihov proizvod najbolji  na tržištu.“

Sanja Katalinić, Opatija

Jako smo bili zadovoljni Imunomedom. Za preporučiti..“
091 410 4422
Kvarnerska 17, Sl.Brod
Brza i povoljna dostava u cijeloj Hrvatskoj i EU
Iskoristite mogućnost plačanja do 6 rata karticama
Sigurna online kupovina (koristimo SSL zaštitu)
Mnoštvo priznanja i jamstvo kvalitete proizvoda
Pitajte nas