Med konzumiramo tijekom cijele godine, no posebice ga volimo tijekom zime. Osim što savršeno paše u šalici toplog čaja, njegova konzumacija može imati i brojne prednosti za zdravlje, posebice u ovo doba godine kada su aktualne prehlade i viroze. Jedinstvena kombinacija amino-kiselina, vitamina, minerala i antioksidansa od koje je sačinjen med ima antioksidativna, antibakterijska i antimikrobna svojstva, pa će pomoći osnaživanju imuniteta. No, iako je med već sam po sebi ukusan i blagotvoran za zdravlje, naša je preporuka da ga isprobate u kombinacijama s raznovrsnim začinima i biljem, kako biste ostvarili i prednosti konzumacije dodatnih zdravih sastojaka. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga ukusnih i zdravih kombinacija, idealnih za hladne zimske dane.
Cimetni med sa propolisom
Med i cimet su kao stvoreni jedno za drugo. Ova savršena okusna kombinacija, čiji miris instantno priziva blagdansko razdoblje, ne samo da oduševljava okusom, već ima i blagotvoran učinak na zdravlje. Cimet se već tisućama godina koristi u narodnoj medicini civilizacija diljem svijeta, a današnja znanost potvrđuje da to nije bez razloga tako. Ovaj popularni začin, dobiven iz kore drveta Cinnamomum, utječe na regulaciju razine šećera u krvi i ima anti-dijabetički učinak. Uz to, istraživanja su dokazala i snažna protuupalna i antibakterijska svojstva cimeta, zbog čega ga je posebice preporučljivo konzumirati tijekom hladnijeg vremena. Naša je preporuka ukusna kombinacija meda, cimeta i propolisa, dostupna u našoj web trgovini kao unaprijed pripremljena mješavina s idealnim omjerom vrhunskih sastojaka. Ovo će biti savršen odabir za sve koji svom imunitetu ove zime žele pružiti dodatnu podršku, a možda i skinuti koji kilogram viška.
Bronhial med sa propolisom
Iako nije toliko popularan kao cimet i mnogi možda nisu upoznati s njim, sigurni smo da bi gotovo svi prepoznali osvježavajući okus anisa, koji podsjeća na Bronhi bombone. Anis je sjeme biljke Pimpinella anisum, koja pripada u istu skupinu biljaka kao i mrkva, celer i peršin. Ove sitne aromatične sjemenke sadrže anetol, supstancu koja potiče izbacivanje sluzi iz pluća i olakšava disanje. Zato se njegova konzumacija savjetuje za ublažavanje tegoba s dišnim putevima, a istraživanja su pokazala i blagotvoran učinak na simptome menopauze, kao i smanjivanje problema s čirevima na želucu. U ponudi Pčelarstva Veber osim meda vrhunske kakvoće dostupna je i iznimna kombinacija meda, anisa i propolisa, koju će zbog njenog okusa obožavati i najmlađi. Iako ju mogu konzumirati svi, posebno se preporučuje pušačima zbog učinka anisa na dišne puteve, ali i povoljnog učinka propolisa na zaštitu grla, ždrijela i desni.
Đumbir-med-limun
Đumbir je još jedan aromatičan začin koji zajedno s medom čini kombinaciju okusa koja oduševljava. Korijen đumbira, biljke koja izvorno raste na području jugoistočne Azije, smatra se jednim od najzdravijih začina na svijetu. Naširoko istraživan u brojnim znanstvenim istraživanjima, đumbir se zaista pokazuje kao prava super-hrana. Gingerol, glavni aktivni sastojak đumbira, ima snažan antioksidativni i protuupalni učinak na organizam, a istovremeno je zaslužan za njegov limunasto-ljutkasti okus. Najpopularnija primjena đumbira u narodnoj medicini je u slučaju svih oblika mučnine, a također se pokazao i kao sjajno sredstvo za osnaživanje imuniteta i smanjivanje razine “lošeg” kolesterola u krvi. Kao idealan odabir meda za podizanje imuniteta i prevenciju kardiovaskularnih problema preporučujemo osvježavajuću kombinaciju meda, đumbira i limuna, koju možete dodati u šalicu čaja ili konzumirati samostalno.
Med sa aronijom i propolisom
Aronija je posljednjih godina postala iznimno popularna u Hrvatskoj pa se danas uzgaja diljem zemlje. Iako je na našim područjima relativno nova biljka, u sjevernoj Americi tradicionalno se već stoljećima koristi u narodnoj medicini kao lijek za prehladu. Bobice aronije odličan su izvor vitamina C i E, vlakana, magnezija, ali i antioksidansa antocijanina, koji im daje karakterističnu tamno-plavu boju. Ova biljka zbog svojih antiviralnih i protuupalnih svojstava pokazuje se izvrsna u ojačavanju imuniteta pa ju je odlično konzumirati tijekom zime, a istraživanja ukazuju i na moguć povoljan učinak na zdravlje krvožilnog sustava. Iako se može konzumirati u različitim oblicima, aronija je dostupna je i u moćnoj kombinaciji s medom i propolisom. Ovaj ukusni proizvod bogat antioksidansima bit će odlična prirodna pomoć u rješavanju problema niske razine željeza u krvi.
Pelud-cvjetni prah
Iako se ne radi o biljci ili začinu, već o još jednom pčelinjem proizvodu, cvjetni prah je sastojak kojeg svakako vrijedi uvrstiti u ovu listu zbog njegovih nevjerojatnih svojstava. Pčele iz prirode prikupljaju pelud i pohranjuju ju u košnicama kao hranu za koloniju, a višak koji preostane nakon hranjenja pčela dostupan je za konzumaciju ljudima. Ovaj prirodni proizvod postaje sve popularniji zbog sastava prepunog nutrijenata, amino-kiselina, vitamina, lipida i više od 250 aktivnih sastojaka. Istraživanja ukazuju na potencijalan pozitivan učinak peludi na poboljšanje funkcije jetre, ojačavanje imunosne reakcije organizma, a također su zabilježena prirodna protuupalna i antibakterijska svojstva. Zanimljivo je da je cvjetni prah službeno priznat kao lijek od strane njemačkog Ministarstva zdravstva. Iako je prah dostupan kao zaseban proizvod, savjetuje se njezina konzumacija u kombinaciji s medom, stoga preporučujemo jedan od naših najprodavanijih proizvoda – Imunomed, mješavinu tri vrste meda, cvjetnog praha i propolisa. Njegov naziv nije odabran slučajno, već zbog snažnog utjecaja na prevenciju prehlada i gripe, a savjetuje se i njegova konzumacija nakon bolesti, za povrat energije i nadoknadu hranjivih tvari.
Ovih 5 kombinacija bit će idealan prirodni dodatak prehrani za zimsko razdoblje. Osim vrlo zanimljivih okusa, njihovom konzumacijom potencijalno ćete pridonijeti održavanju snažnog imuniteta, što je posebice važno tijekom hladnijeg dijela godine. Često pitanje koje dobivamo je koliko je potrebno vremensko razdoblje da se ovi proizvodi koriste i koja količina proizvoda je dovoljna. Odgovor je: Pčelinji proizvodi bi se trebali konzumirati stalno tokom cijele godine preventivno kao potpora imunitetu i općem stanju organizma, a nadasve i pojačano u slučajevima bolesti, oslabljenog imuniteta i zdravlja.