Search
Share

Medovik- medena rapsodija!

Medovik-medena rapsodija!

 

Ovaj medni kolač je toliko mekan i fantastičano osvježavajući da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kada se nekoga jako voli, a ne znate što mu pokloniti onda mu napravite medovik. Medovik je popularna ruska slojevita torta od meda, koji izliven u slojeve kolača, savršeno se fuzionira s jednostavnom glazurom kiselog vrhnja. Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Možda kao iznenađujuć!

Kako da riječima dočaram njegov ukus nekome tko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nisam našla dostojnu zamenu. Tako zbori jedna od majstorica pripreme ovog izvanrednog kolača iz naše obitelji-moja sestrična Zrinka.

medovik

To je definitivno posebna torta i oduševiti će svakoga koji ju proba.
Vjeruje se da se torta prvi put pojavila 1820-ih, a u početku je napravljena za suprugu Aleksandra I. Ruskog cara. Medovik se tradicionalno ukrašava mljevenim orasima i obično se poslužuje u raznim posebnim prilikama. Posebnost ovome kolaču, osim slatke privlačnosti spoja meda i kiselog vrhnja, daje i njegov sam izgled koji je teksturan i ponavljajući te krcat skladno vizualno posloženim linijama i bridovima.

 

Recept iz doba crno bijelih fotografija, spačeka i tristača – ili iz doba Brežnjeva, Lenjina a možda i Dostojevskog…ma čak i prije od tog….bezvremenski klasik…must have..perpetuum mobile modernog muškarca..jednostavno neodoljiv.

 

medovik

Priprema:

 

KORE:                                                                                                                                                         

6 jaja
400 gr šećera
260 gr bagremovog meda
360 gr margarina ili maslaca
2 žličice sode bikarbone
1 kg brašna

FIL:                                                                                                                                                               

3,2 kg kiselog vrhnja 20% masnoće
800 gr šećera u prahu
dekoracija po želji

KORE SA MEDOM

  •  Med i margarin istopite na laganoj temperaturi i ostavite da se ohladi.
  •  Jaja i šećer miksati oko 10 minuta, dobit ćete pjenastu teksturu.
  •  Ulijte u jaja istopljeni med i margarin, te kratko sjedinite mikserom.
  • Dodajte soda bikarbonu i postepeno brašno, tako da miješate sa kuhačom, pa na kraju još mikserom.
  • Dobit ćete mekano tijesto.
  • Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova, svaki dio iznosi oko 180 gr. Neka svaki dio bude u vrećici za  zamrzivač od 3 kg koje su dimenzija 30 x 24 cm, ujedino će vam vrećice poslužiti kao modle.
  • Stavite vrećice na tacnu i u frižider na pola sata, lakše se radi kada malo očvrsne.
  • Kada izvadite iz frižidera (ne morate odmah sve vaditi) prvo rasporedite tijesto po širini vrećice, da      popuni ivice. Zatim prstima (može i oklagijom ako vam je lakše) do pola vrećice, tako da bude              ravnomjerno, a dalje nastavljate oklagijom. Kada bude potrebno, vrećicu nakon što se nabora              poravnajte prstima, kao kada gladite majicu za peglanje.
  • Složite vrećice jednu na drugu i stavite u frižider na sat vremena.
  • Za to vrijeme pripremite 12 kom masnog papira, koji je malo veći od vrećica.
  •  Iz frižidera izvadite prvu koru i oštrim nožem ili malim škaricama odrežite rubove sa obje strane i         odvojite vrećicu do kraja. Na rastvoreni dio tijesta priljubite masni papir i uhvatite vrećicu sa masnim   papirom, te okrenite. Skinite ostatak vrećice sa tijesta, tako da ostane samo na masnom papiru.
  •  Tijesto sa masnim papirom prevucite na prevrnutu tepsiju od rerne.
  •  Stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stupnjeva oko 5-6 minuta, da dobije boju.
  •  Moj savjet je da pripremate tijesta na masne papire, dok se drugo tijesto peče u rerni i tako ćete dobiti na vremenu i samo skidati i prevlačiti papire na tepsiju.
  • Pečene kore sa papirom slagati jednu na drugu i čim se ohlade mogu se filovati.

 

medovik

 

FIL SA KISELIM VRHNJEM

1. U veću posudu sipajte kiselo vrhnje i blago razmutite žlicom ili kuhačom.
2. Dodajte šećer u prahu, miješajte dok se šećer ne rastopi.                                                                        3. Stavite fil u frižider.
4. Poslje pola sata opet promješajte, nikako ne mutite mikserom.
5. Do filovanja čuvajte u frižideru.
6. Prije mazanja torte, fil podijelite na 11 jednakih dijelova.

MEDOVIK KORA PO KORA

1. Svaku koru premazujte sa filom, a zadnju koru lagano pritisnite.
2. Ostavite tortu u frižideru 24 sata, to je vrijeme potrebno da torta omekani.
3. Prije dekoriranja, torti odrežite njene stranice da dobijete uredan izgled.
4. Dekoracija po želji.

Ako poželite napraviti ovaj izvanredan kolač i trebate kvalitetan i provjereni med uvijek se možete obratiti Pčelarstvu Veber. Rado ćemo vam pomoći. Tu smo za vas!

Recep je prenijet sa portala http://www.proverenirecepti.com/2012/12/medovik.html od autorice Maje Babić

 

Share

Preko 20 000

kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu probalo je naše proizvode.

Više od 98%

kupaca je zadovoljno ili iznimno zadovoljno našim proizvodima.

Više od 65%

kupaca se vratilo u ponovljenu kupnju.

Preko 50%

su nam stalni kupci koji redovito koriste naše proizvode.

Ivana Drnas , Solin

Poštovani,
Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom meda, brzinom dostave, te poseban naglasak stavljamo na pomno pakovanje Vaših proizvoda. Kako i prijašnje kupnje, tako i ovo s posebnom pažnjom pakirano i složeno.
Hvala Vam na poslanome i poklonu pažnje koji uvijek pošaljete.
Divno je da još postoje takvi ljudi koji cijene sebe i svoj vrijedni rad, a i kupca.
S poštovanjem iz sunčanog Solina,
Ivana&Mateo

Melita Zvekić Miler, Kastav

Poklon paket je isporučen i zadovoljstvo je baš veliko!!
Kao naručitelj poklona, zahvalna sam na svakom detalju kojem ste se posvetili i učinili iznenađenje uspješnim, toplim i divnim!!
Zahvaljujem..

Tatjana Tepeš, Optimarisk doo-Varaždin

"Paketi su odlični i više nego odlični. Zaista smo oduševljeni. Paketi su kvalitetni, profinjeni, baš onako poslovni. Najljepše vam zahvaljujem na suradnji, na brzini i korektnosti."

Maja Štorga, Novi Marof

Koristila sam imunomed raznih medara ali ovaj me oduševio. Počnimo od ljudi koji ga rade i koji su iznimno ljubazni i susretljivi, med koji je fantastičnog i punog okusa te znak pažnje koji dobijete prilikom narudžbe. O brzini dostave da ne pričamo, danas naručim, a za dan – dva konzumiram. 5+

Jelena Bojanović, Đakovo

Sve pohvale za sirup od borovih iglica. Sin ima alergijski laringitis što znači čim zahladi mi smo svaki dan na inhalatoru, Otkad koristimo sirup inhalator nam je spremljen što se još nikad nije dogodilo,..sve pohvale i preporuke.
091 410 4422 Savjetovalište
Showroom -Sjeverna vezna cesta 46-Skladište Tisak, Sl.Brod
Brza i povoljna dostava u cijeloj Hrvatskoj i EU
Iskoristite mogućnost plačanja do 6 rata karticama(Maestro, VISA, VISA Premium PBZ Card)
Sigurna online kupovina (koristimo SSL zaštitu)
Mnoštvo priznanja i jamstvo kvalitete proizvoda
Pitajte nas
Tečaj: 1€ = 7.53450 kn