Search

Sve o matičnoj mliječi: što je, kako nastaje i utjecaj na zdravlje

Matična mliječ.

Svi smo čuli za nju, svi znamo da je jako zdrava, no kad bi vas netko upitao što je točno matična mliječ, malo bi zastali i zamislili se.

Ajde, svi znamo što je med i kako on nastaje, ali matična mliječ? Hm…

Matična mliječ je zapravo kompleksna prirodna materija koja se stvara u pčelinjim žlijezdama. To je gusta tekućina bijele do blijedožućkaste boje, karakterističnog mirisa i kiselkastog, pomalo ljutog okusa.

Neki je zovu i “mlijekom za pčele” jer izgleda poput bijelog soka, bogata je proteinima i šećerima, a njezin sastav je pretežito voda.

Hrana rezervirana za pčele matice

Ova plemenita tvar zapravo je hrana rezervirana za pčele matice i njihovo kraljevsko naslijeđe. Izlučuje se iz žlijezda pčela radilica koje ujedno hrane male ličinke pčela. Nakon nekoliko dana, ličinke koje imaju potencijal da se razviju u kraljice, tj. matice i dalje se hrane ovim slatkim nektarom, dok se druge hrane peludom i medom.

Ako želite biti zdravi, svakodnevno konzumirajte matičnu mliječ
Matična mliječ prava je magija za naš organizam

 

Matična mliječ se uglavnom sastoji od:

  • B vitamina,
  • 60 do 70 posto vode,
  • 12 do 15 posto proteina,
  • 10 do 16 posto šećera
  • 3 do 6 posto masnoća,
  • soli, aminokiselina i drugih vitamina.

Također sadrži posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije je moguće umjetno proizvesti.

Budući da su pčele matice mnogo veće, imaju dulji životni vijek (5 godina, dok pčele radilice žive svega 1 do 4 mjeseca) i plodnije su od ostalih pčela, vjeruje se da neke tvari u ovom slatkom savršenstvu imaju magično djelovanje i na nas ljude.

Pa evo nekoliko primjera kako pozitivno djeluje na naše zdravlje.

Matična mliječ i Alzheimerova bolest

Matična mliječ poboljšava kratkotrajnu memoriju.

Tkivo mozga sadrži mnogo nezasićenih masnih kiselina koje su posebno osjetljive na napade slobodnih radikala. Budući da antioksidativne supstance u matičnoj mliječi jačaju moždano tkivo, matična mliječ ima veliku ulogu u prevenciji i liječenju neuroloških bolesti.

Toliko je učinkovita da se razmatra da matična mliječ bude potencijalni dio tretmana za Alzheimerovu bolest.

Matična mliječ i neplodnost

Nekoliko istraživanja pokazala su da bi ovaj eliksir mogao izliječiti neplodnost. Međutim, s ovom su tvrdnjom svi još uvijek veoma oprezni jer je premalo istraživanja o djelovanju matične mliječi provedenih na ljudima.

Što se tiče dosadašnjih rezultata, većina ih vode prema tome da matična mliječ poboljšava kvalitetu jajašca, broj i pokretljivost spermija, uravnotežuje menstrualni ciklus, povećava snagu, izdržljivost i libido.

Matična mliječ i zdravlje kože

Baš kao što matična mliječ produljuje životni vijek matica, antioksidativni spojevi u matičnoj mliječi također mogu ukloniti slobodne radikale koji uzrokuju prerano starenje stanica kože.

 

Med i pčelinji proizvodi jedno su od najstarijih sredstava za uljepšavanje i njegu kože.
Kako med, tako i matična mliječ ima antiaging svojstva

 

Antioksidansi u stvari stvaraju kolagen – protein koji se ponaša kao potporna struktura koja kožu održava mladom i napetom. Kako starimo, brzina proizvodnje kolagena opada i potrebno ga je nadoknađivati.

Tako će medeni ljepotni tretman otkloniti bore, umor i bezličnost kože, a koliko je on učinkovit, dokazuje naša vlastita krema s matičnom mliječi – Royal Jelly Cream. Ova izvanredna noćna krema pomladit će i osvježiti vašu kožu, a što je najvažnije – ublažit će bore!

Matična mliječ i probava

Ovaj pčelinji proizvod sadrži vrstu probiotičkih bakterija pod nazivom bifidobakterije – jedne od najvažnijih predstavnika crijevne mikroflore. Njihovom metaboličkom aktivnošću apsorbiraju se vitamini i ostale hranjive tvari te se sprječava rast patogenih bakterija.

Dakle, ako ne želite imati problema s probavom, umjesto onih silnih kupovnih lijekova za zdraviju probavu, nabavite zdravlje iz prirode – matičnu mliječ!

Matična mliječ i krvni tlak

Matična mliječ smanjuje stres na krvne žile i srce, a samim time i pritisak krvi na srce.
Matična mliječ uravnotežuje krvni tlak

 

Proteini iz matične mliječi izravno utječu na razinu krvnog tlaka, tj. normaliziraju ga. Kada se protein hidrolizat kombinira s kalijem, smanjuje se stres na krvne žile i srce, a samim time i pritisak krvi na srce.

Matična mliječ i mršavljenje

Jedan od sastojaka koji prevladavaju u matičnoj mliječi je lecitin. Lecitin je prirodna masna tvar koju treba svaka stanica u ljudskom tijelu. Djeluje kao emulgator masti i tako sprječava nakupljanje masti na zidovima krvnih stijenki, u jetri i u masnom tkivu.

Matična mliječ ubrzava probavu i metabolizam
Uz slatko se može i mršaviti

 

Kada još dodamo ubrzani metabolizam i visok udio proteina, matična mliječ je savršena pomoć za zdravo mršavljenje 🙂

Matična mliječ i kolesterol

Iako će većina loš kolesterol (LDL) povezati sa slatkom i ukusnom hranom, to nije slučaj s ovim slatkim izvorom zdravlja.

Naime, mnoga istraživanja pokazala su da bi dodavanje matične mliječi u svakodnevnu prehranu moglo dugoročno sniziti loš kolesterol čime se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Matična mliječ i prevencija od tumora

Matična mliječ sadrži niz antioksidativnih tvari koje štite organizam od razvoja raka. No, njezina prava moć krije se u tome što ima sposobnost inhibiranja bisfenola A, poznatog pod imenom BPA.

Bisfenol A je kemikalija koja se koristi za očvrsnuće plastike i nalazi se u mnogim predmetima koje svakodnevno koristite, npr. bočice vode, ambalaža za hranu i piće te na konzervama i limenkama. Svakodnevnom upotrebom ovih predmeta, bisfenol A ulazi u ljudski organizam i ponaša se kao umjetni estrogen koji oponaša ljudske hormone i remeti endokrini sustav.

Među glavnim je uzročnicima od razvoja raka dojke, oštećenje jetre, dijabetesa i neplodnosti, a konzumiranjem matične mliječi možete ga vrlo lako pobijediti.

Gdje možete nabaviti matičnu mliječ?

Iako matična mliječ doista može biti korisna, imajte na umu da ona treba biti kvalitetna.

Jer kao i kod drugih prirodnih preparata koji spadaju u kategoriju dodataka prehrani, tako i kod matične mliječi uvijek treba paziti na kvalitetu, doziranje i duljinu korištenja. Da bi bili sigurni da konzumirate samo kvalitetu kupujte je samo kod provjerenih proizvođača i pčelara.

Matična mliječ je visokokvalitetan proizvod i najsavršenija namirnica na svijetu.
Svježu matičnu mliječ nabavite u obiteljskom pčelarstvu Veber

 

Kod nas možete kupiti svježu matičnu mliječ iz naše vlastite proizvodnje koju dobivamo tijekom svibnja, lipnja i srpnja. A koliko je ukusna i kvalitetna, uvjerite se sami 🙂

Share

Preko 10 000

kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu probalo je naše proizvode.

Više od 95%

kupaca je zadovoljno ili iznimno zadovoljno našim proizvodima.

Više od 60%

kupaca se vratilo u ponovljenu kupnju.

Preko 45%

su nam stalni kupci koji redovito koriste naše proizvode.

Amneris Cokljat Cavtat

"Postovani, jako sam zadovoljna i drugi put kad mi bude potrebno sigurno ćuopet naručiti. Jako ste uredni, brzi i kvalitetni. Veliko zadovoljstvo. Želim vam uspjesno poslovanje, puno zarade i sretne nadolazece blagdane. Kvaliteta se mora pohvaliti"
Hvala vam

Dubravka Novak, Zagreb

"Već duže vrijeme u obitelji koristimo proizvode Pčelarstva Veber-Medel. Imam sedmero unučadi i  čajeve redovito zaslađujemo Cimetnim medom s propolisom. Suprug boluje od karcinoma debelog crijeva i redovito konzumira imunomed čime podiže imunitet organizma i Med s aronijom za čišćenje organizma.  No proizvod broj 1 je sigurno Revital komplex-matična mliječ u kombinaciji sa propolis kapima. Prirodno i zdravo i nama nezamjenjivo."

Gordana Jelenić, Pula

„Ja sam jako zadovoljna sa  proizvodima Pčelarstva Veber, a sve sam ih kupovala i isprobala. Revital komplex s Matičnom mliječi je fantastičan. Svaka čast samo tako dalje pozitivno.“

Zdravka Gašparac, Zagreb

„Ako želite isprobati Imunomed  za podizanje imuniteta – preporučujem Pčelarstvo Veber-Medel jer je njihov proizvod najbolji  na tržištu.“

Sanja Katalinić, Opatija

Jako smo bili zadovoljni Imunomedom. Za preporučiti..“
091 410 4422
Kvarnerska 17, Sl.Brod
Brza i povoljna dostava u cijeloj Hrvatskoj i EU
Iskoristite mogućnost plačanja do 6 rata karticama
Sigurna online kupovina (koristimo SSL zaštitu)
Mnoštvo priznanja i jamstvo kvalitete proizvoda
Pitajte nas