Malo tko ne poludi za slatkim.
Samo zamislite ukusni kremasti kolač. Krema od vanilije, krema od čokolade, pa još krema sa svježim sirom, a sam vrh kolača prekriven je ukusnom karamelom.
Mmmmm…. Za prste polizati.
Nakon što smo posjetili i uživali u ukusnom svijetu mašte, vratimo se malo u realnost. Koliko god svakim zalogajem uživali u ovoj slatkoj kombinaciji okusa, u svakoj kremi pa i u biskvitu nalazi se šećer za kojeg ste sigurno već mnogo puta čuli kako je loš za zdravlje.
Zašto je šećer loš za zdravlje?
Slatkoća šećera svima je dobro poznata, a mnogima i potpuno neodoljiva. Međutim, šećer ima i svoju tamnu stranu.
Kardiovaskularne bolesti, pretilost, dijabetes, razdražljivost, visoki krvni tlak i slab imunološki sustav samo su neke od bolesti koje su povezane sa šećerom.
Uz to, rafinirani šećer je izvor praznih kalorija, tj. bogat je kalorijama, a ne sadrži minerale niti vitamine i ima visoki glikemijski indeks (naglo podiže razinu šećera u krvi).
Nevjerojatno je da nešto tako slatko i ukusno u ustima, može biti toliko štetno za organizam. No je li sve što je slatko i ukusno štetno za naše zdravlje? Naravno da nije!
Postoji nešto što je mnogo slađe od šećera, a potpuno zdravo za organizam. Riječ o medu!
Zamijenite šećer s medom!
Med ja najsavršeniji proizvod prirode. Iako čajna žličica meda ima 22 kalorije, a žličica šećera 15 kalorija, med je mnogo zdraviji jer je bogat najjednostavnijim oblikom šećera, glukozom i fruktozom koje proizvode velike rezerve glikogena u jetri.
Dobro je znati i da obrađeni med nije ništa manje hranjiv od sirovog. Štoviše, grijani i filtrirani med sadrži čak i više antioksidansa! Osim što je jako zdrava namirnica, vašim će jelima dati prirodni slatkasti okus, dodatnu aromu i kolače će učiniti sočnijima.
No nije sve tako bajkovito. Čim se u receptima šećer zamijeni medom, većina je neugodno iznenađena. Kolači izgledom nisu ni do koljena onima sa šećerom, a ponekad im je i sam okus nezahvalan.
Zato bi, prije nego što šećer zamijenite medom, trebali znati par trikova i smjernica koje će vam pomoći napraviti ukusne i lijepe kolače, a ne kolače koji izgledom podsjećaju na hranu za bebe.
1. U kolače stavite manje meda nego šećera
Prvo i najvažnije pravilo je da kod zamjene bijelog šećera smanjite ukupnu količinu meda. Naime, ovisno o vrsti meda, med može biti čak dva to tri puta slađi od šećera. Na primjer, cvjetni med je mnogo blažeg okusa dok je Medljikovac (šumski med) specifičnijeg okusa i treba paziti u kojim se količinama stavlja.
Ako u receptu piše da trebate upotrijebiti jednu žlicu meda, bit će dovoljno pola ili 3/4 žlice meda.
2. U kolačima smanjite količinu tekućih sastojaka
Med u sebi ima 20 posto vode što znači da ćete također trebati smanjiti ukupnu količinu tekućih sastojaka u receptu.
Preporučujemo da za svaku žlicu meda smanjite za 1/4 žlice drugih tekućih sastojaka.
3. U kolače dodajte soda bikarbonu
Ako sode bikarbone već nema u receptu, svakako ćete je morati malo dodati. Razlog? Soda bikarbona će uravnotežiti prirodnu kiselost meda i biskvit će se bolje dići.
Preporučujemo da za žlicu meda dodate 1/4 žlice sode bikarbone.
4. Zbog meda, kolače pecite na slabijoj temperaturi
Budući da je med bogatiji šećerom, on će se na visokim temperaturama prije karamelizirati i zapeći. Kako kolačima ne bi ciljali koš za smeće, smanjite pećnicu i budite jako oprezni.
Svako malo provjeravajte biskvit kako ne bi zagorio.
5. Pazite na vrstu meda kojeg stavljate u kolače
Tamnije vrste meda su dosta slađe i jačeg su okusa, a svjetlije vrste meda imaju mnogo suptilniji okus pa ih možete koristiti u bilo kojim kolačima.
Eto, nakon što se naučili kako peći s medom, vrijeme je da izaberete kvalitetni med koji će vaše kolače učiniti neodoljivima.
Naravno, pričamo o našem medu 🙂
Izaberite kvalitetni med Obiteljskog pčelarstva Veber
U Obiteljskom pčelarstvu Veber jamčimo kvalitetu svake vrste meda i drugih pčelinjih proizvoda.
U našem web shopu tako možete naći bagrem s obronaka Papuka i Dilja, kesten iz Dvora na Uni, cvjetne vrste meda iz Slavonije uz područje rijeke Save, livadske vrste meda s rubova Kopačkog rita u Baranji te med s područja Like i Gorskog kotara.
Ove vrste meda isključivo su dobivene radom naših vrijednih pčela koje konstantno selimo za najboljim pašama kako bi upravo za vas osigurali najkvalitetniji i potpuno prirodan med.
Zato zavirite u naš web shop i izaberite med koji će podići vaše slastice na potpuno drugačiji nivo 🙂
Oduševite svoju obitelj i prijatelje i pripremite im nešto za pamćenje. A što će to biti, izbor je na vama.
Neka vam bude u slast!