Med je jedna od onih čudesnih namirnica za koje znamo da će nam pomoći ako smo prehlađeni ili jednostavno želimo ojačati imunitet. Rado ga konzumiramo zbog pozitivnih učinaka koje ima na naše zdravlje, ali i zbog aromatičnog slatkog okusa.
Kako bismo u potpunosti uživali u svim blagodatima ove zlatne guste tekućine, važna je kvaliteta meda, važno je prepoznati pravi med.
Naime, često se na tržištu može naći med koji je razrijeđen vodom, kukuruznim sirupom, glukozom, šećerom, melasom, brašnom, ali i raznim umjetnim aromama i aditivima. Takav med nije prirodan i ne sadrži sve njegove blagodati.
Pravi med proizvod je pčela i sadržava samo jedan sastojak – med.
A kako prepoznati pravi med? U tome ćemo vam pomoći s nekoliko savjeta.
Prepoznajte pravi med po njegovim svojstvima
Kako bi prepoznali je li med pravi morate znati koja su svojstva pravog meda.
Prilikom kupovine meda obavezno obratite pozornost na njegovu gustoću. Naime, med ne smije biti previše rijedak već što gušći. Ako ste u mogućnosti degustirati med, onaj pravi prepoznat ćete po gorkastom okusu i medenom mirisu.
Četiri su važna svojstva meda na koje je potrebno obratiti pozornost:
Miris meda
Pravi med ima miris po cvijeću iz kojeg je nektar uzet, taj miris je vrlo blag i karakterističan za med. Ako je med umjetan, razrijeđen s određenim dodacima, on najčešće nema miris ili je taj miris kiselkast.
Gustoća meda
Pravi med je prilično gust te u slučaju okretanja teglice s medom naopako sporo curi na drugu stranu teglice. Ako se med brzo kreće na drugu stranu teglice te se odvaja od njenog dna, vjerojatno nije pravi med.
Gustoća meda mora biti ujednačena te na vrhu med ne bi trebao biti pretekuć, a ako jest, to je znak da u njemu ima previše vode i da još nije gotov. Prilikom uzimanja meda na žlicu, on mora curiti u neprekinutoj niti, a ne u kapljicama kao voda.
Važno svojstvo meda je kristalizacija. Ako ste mislili da ona pokazuje kako se med pokvario, u potpunosti ste u krivu. Pravi med se s vremenom kristalizira. Ako med uvijek ostaje u tekućem stanju te se na višim temperaturama stvara pjena, radi se o umjetnom medu. Pravi med se na visokim temperaturama i karamelizira.
Možete testirati gustoću meda tako da stavite žlicu u posudu s medom i počnete je okretati. Kako vadite žlicu iz posude, trebaju se stvarati malene spirale oko žlice, to pokazuje da je med čist.
Boja meda
Pravi med sadrži nečistoće, poput peludi, pčelinjeg voska, saća ili dijelova tijela pčele. On je proizvod pčela i nije industrijskih pročišćen, a njegova boja mora biti ujednačena.
Okus meda
Pravi med je uvijek i blago gorkastog okusa koji vrlo brzo nestane dok okus umjetnog meda ostaje dulje sladak zbog dodanog šećera. Pravi med odlikuje i bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika. Ako med ne ostavlja takav osjećaj, vrlo vjerojatno je prerađen.
7 jednostavnih načina kako prepoznati pravi med
1. Čitajte sitna slova
Pravi potrošač je informiran i čita sitna slova, pa i kada se pita kako prepoznati pravi med.
Deklaracija pravog meda mora sadržavati R broj koji garantira da je med proizvod određenog proizvođača te da je pod nadzorom Odjela za kontrolu kvalitete meda Hrvatske poljoprivredne agencije.
Na deklaraciji također mora biti i definiran sastav meda te mora biti jasno istaknuto ako med sadrži još koje sastojke osim meda. Sastav meda mora uključivati postotak određenih sastojaka u količini.
2. Testirajte med na koži
Kako biste provjerili je li med pravi, stavite malo meda na palac i protrljajte med između kažiprsta i palca. Koža bi pravi med trebala upiti, a on ne bi trebao biti ljepljiv. Ako je med ljepljiv, to je zbog šećera i umjetnih zaslađivača, što znači da je med razrijeđen i nije čisti. Pravi med bi trebao ostati na koži, odnosno ne bi se smio razliti.
3. Stavite žlicu meda u vodu
Još jedan zanimljiv način kako prepoznati pravi med je stavljanje žlice meda u vodu. Naime, prilikom stavljanja žlice meda u vodu, bez miješanja, čisti med past će na dno čaše, dok će se umjetni med otopiti u vodi i bit će vidljiv u čaši.
4. Namažite med na kruh
Probajte namazati malo meda na kruh. Pravi med treba stvrdnuti kruh, dok će razrijeđen med namočiti kruh zbog viška vode koju sadrži.
5. Stavite par kapi meda na papir
Kako bi prepoznali pravi med možete ga malo staviti na papirnati ubrus i pričekati minutu-dvije. Pravi med neće probiti papir dok će umjetni, budući da sadrži vodu, probiti papir.
6. Zagrijte med
Stavite nekoliko žlica meda u posudu pa potom posudu stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu. Nakon zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici pravi med će se karamelizirati, a umjetni med prilikom zagrijavanja postaje pjenast i sadrži mjehuriće.
7. Test pravog meda sa šibicom
Još jedan način na koji možete prepoznati pravi med je tako da umočite vrh šibice u med i pokušate šibicu zapaliti. Ako je šibica umočena u pravi med, moći će se zapaliti i med će gorjeti, dok se zbog prisutnosti vode u umjetnom medu šibica umočena u takav med neće zapaliti.
Uvijek pravi med, med OPG-a Pčelarstva Veber
Sada znate kako prepoznati pravi med. No s tim svim savjetima i trikovima prepoznavanja ne morate se baviti ako naručite bilo koji med iz web shopa Pčelarstva Veber.
Naš med u potpunosti je prirodan, rad naših vrijednih pčelica koje pasu u netaknutoj prirodi Slavonije.
Razgledajte naš webshop i pronađite najbolji med za sebe.
Uživajte u svim blagodatima pravog meda!