Search
Share

Juliška

 

Kad kažeš Juliška prvo što pomisliš je na ženu, pritom prelijepu i  veselu, moguće Mađaricu, vedrih tonova i boja, ali ne…ovdje se misli na kolač i to porijeklom Češki. Juliška ili Julpita je starinski kolač koji već godinama odoljeva na gastro sceni zahvaljujući svojoj jednostavnosti i čarobnim okusom. Ovaj izvanredan kolač-predvodnik u svojoj klasi, „Aurea borealis“ slastičarske scene u kontinentalnoj Hrvatskoj- zauzima vršno mjesto u knjižicama recepata naših mama, baka, seoskih žena i gradskih starih cura, a i ponekog muškog.

Juliška mami svojom jednostavnošču i svježinom, raznoslikosti i sljubljivanjem okusa. To je sudar modernog prhkog lisnatog tijesta sa tradicionalnim nadjevom od oraha i klasičnim filom. Bojom i tekturom primamljiv, okusom božanstven i kremozam te naknadno osvježavajuć’.

Jedan od najboljih primjeraka ovog bezvremenskog klasika probao sam kod svoje punice Ljubice u Gornjoj Vrbi kraj Slavonskog Broda. Juliška se tamo priprema tradicionalno za Kirvaj na Svetog Nikolu, svinjokolju, Božić, Uskrs..ali i kroz godinu- nedjeljama kao desert za poslijepodnevni nedjeljni odmor i uživanje.

Donosimo klasičan starinski recept, ali i preuređenu moderniju verziju kolača

Klasična Juliška

Sastojci

  • 5 jaja
  • 20 dkg šećera ili 1,5 čajne žlice meda
  • 8 dkg mljevenih oraha
  • 4 žlice mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 1/2 litre mlijeka
  • 4 žlice oštrog brašna ili gustina
  • 1/2 maslaca
  • 20 dkg šećera u prahu
  • 1 vanil šećer

I još:

  • 1 lisnato tijesto (50 dkg)

Priprema

Umutiti 5 žumanjaka s 20 dkg šećera. Tome dodati 8 dkg mljevenih oraha, 4 žlice mekog brašna, prašak za pecivo te snijeg od 5 bjelanjaka. Peći kao biskvit.

Od lisnatog tijesta ispeći dvije kore iste veličine kao prethodno tijesto.

Fil: Od 1/2 litre mlijeka oduzeti 1 dcl. Drugo zakuhati. 4 žlice oštrog brašna razmutiti u 1 dcl hladnog mlijeka i sipati u kipuće mlijeko. Skuhano ohladiti i dodati izrađeni maslac sa 20 dkg šećera u prahu i vanilin šećerom.

Dolje se stavi lisnata kora, 1/2 fila, biskvit, ostatak fila pa lisnato tijesto. Posuti sitnim šećerom.

Posluživanje
Poslužiti uz kavicu i uživati!

juliska

Juliška u novom ruhu

 

Potrebno: 1 pakovanje lisnatog tijesta
Biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 dkg šečera
  • 1,5 čajna žlica meda od bagrema
  • 5 dkg kakaa
  • 7,5 dkg mljevenih oraha
  • 16 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica prezli

Fil:

  • ½ l mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 20 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 25 dkg maslaca
  • par kapi limuna

Tamni biskvit sa orasima:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom i pjenasto izradite.
Dodajte kakao, mljevene orahe, pomiješano brašno sa praškom za pecivo i prezle, sve izmiješajte.
Ubacite bjelanjke i kuhačom sve sjedinite. Stavite peći u istu tepsiju kao i lisnato tijesto, na masni papir.. Pecite na 180 stupnjeva 25 minuta.

Jednostavni bijeli fil:

Brašno, šećer i vanilin šećer pomiješajte sa malo mlijeka, ostalo stavite kuhati.
U uzavrelo mlijeko ubacite pripremljenu smjesu i kuhajte.
Ostavite da se ohladi.
Izradite maslac i pomiješajte sve zajedno.
Dodajte par kapi limuna, sve sjedinite.

Složiti na ovakav način:

  • 1.lisnato tijesto
    2. fil
    3. biskvit
    4. fil
    5. lisnato tijesto
    6. po želji prije rezanja posipati šećerom u prahu

Kada složite kolač i stavite u frižider, bilo bi dobro staviti nešto teško na njega da ga malo stisne.
Rezati idući dan nakon što malo odstoji, sjedini se i omekani.

med

Ako poželite napraviti ovaj izvanredan kolač, ali i puno drugih kolača sa najfinijim domaćim medom posjetite naš blog gdje možete pročitati naša iskustva i recepte sa divnim kolačima kao što su Medovik, Medena pita, Bunar kiflice, Medenjaci

Dobar tek želi Vam Pčelarstvo Veber

Share

Preko 20 000

kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu probalo je naše proizvode.

Više od 98%

kupaca je zadovoljno ili iznimno zadovoljno našim proizvodima.

Više od 65%

kupaca se vratilo u ponovljenu kupnju.

Preko 50%

su nam stalni kupci koji redovito koriste naše proizvode.

Ivana Drnas , Solin

Poštovani,
Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom meda, brzinom dostave, te poseban naglasak stavljamo na pomno pakovanje Vaših proizvoda. Kako i prijašnje kupnje, tako i ovo s posebnom pažnjom pakirano i složeno.
Hvala Vam na poslanome i poklonu pažnje koji uvijek pošaljete.
Divno je da još postoje takvi ljudi koji cijene sebe i svoj vrijedni rad, a i kupca.
S poštovanjem iz sunčanog Solina,
Ivana&Mateo

Melita Zvekić Miler, Kastav

Poklon paket je isporučen i zadovoljstvo je baš veliko!!
Kao naručitelj poklona, zahvalna sam na svakom detalju kojem ste se posvetili i učinili iznenađenje uspješnim, toplim i divnim!!
Zahvaljujem..

Tatjana Tepeš, Optimarisk doo-Varaždin

"Paketi su odlični i više nego odlični. Zaista smo oduševljeni. Paketi su kvalitetni, profinjeni, baš onako poslovni. Najljepše vam zahvaljujem na suradnji, na brzini i korektnosti."

Maja Štorga, Novi Marof

Koristila sam imunomed raznih medara ali ovaj me oduševio. Počnimo od ljudi koji ga rade i koji su iznimno ljubazni i susretljivi, med koji je fantastičnog i punog okusa te znak pažnje koji dobijete prilikom narudžbe. O brzini dostave da ne pričamo, danas naručim, a za dan – dva konzumiram. 5+

Jelena Bojanović, Đakovo

Sve pohvale za sirup od borovih iglica. Sin ima alergijski laringitis što znači čim zahladi mi smo svaki dan na inhalatoru, Otkad koristimo sirup inhalator nam je spremljen što se još nikad nije dogodilo,..sve pohvale i preporuke.
091 410 4422 Savjetovalište
Showroom -Sjeverna vezna cesta 46-Skladište Tisak, Sl.Brod
Brza i povoljna dostava u cijeloj Hrvatskoj i EU
Iskoristite mogućnost plačanja do 6 rata karticama(Maestro, VISA, VISA Premium PBZ Card)
Sigurna online kupovina (koristimo SSL zaštitu)
Mnoštvo priznanja i jamstvo kvalitete proizvoda
Pitajte nas
Tečaj: 1€ = 7.53450 kn