Đumbir, med i limun tri su prirodne namirnice koje mogu učiniti čuda za imunitet i zdravlje. Svaka namirnica samostalno doprinosi zdravlju, no njihovo kombiniranje još je čudotvornije.
Đumbir je snažan začin i ujedno bogat prirodni izvor vitamina C, magnezija i kalija. Limun je dobro poznat kao najbolji prirodni izvor vitamina C, a bogat je i vitamina A i B6.
B uz koji se može izgraditi imunitet, uspješno se boriti protiv gripe, prehlada i grlobolje, a uz staklenku guste zlatne slatke tekućine moguće je smršaviti.
Mješavinu možete samostalno spremiti kod kuće, a možete je i naručiti u web trgovini Pčelarstva Veber. Mi smo nakon dugog isprobavanja pronašli savršeni omjer đumbira, meda i limuna.
Naručite najbolje mješavine meda i đumbira, za snažniji imunitet i bolje zdravlje
Duga i ljekovita povijest đumbira i kako pomaže u kombinaciji s medom i limunom?
Đumbir, s botaničkim imenom Zingiber officinale, ima zanimljivu i dugu povijest korištenja, posebno u tradicionalnoj medicini. Njegovo podrijetlo seže unazad preko 5000 godina u jugoistočnu Aziju. Đumbir nije samo bio cijenjen zbog svog oštrog i osvježavajućeg okusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava.
- Rani zapisi i korištenje: Đumbir se spominje u drevnim kineskim, indijskim i srednjoistočnim pismenim izvorima. U Kini, đumbir se koristio kao lijek još od doba dinastije Han (206. pr. Kr. – 220. n. e.), a u Ayurvedskoj medicini u Indiji, đumbir se koristio za liječenje brojnih tegoba, uključujući probavne smetnje i upale.
- Širenje u Europu i dalje: Đumbir je putem trgovine stigao u Europu tijekom Rimskog carstva. Njegova popularnost porasla je u srednjem vijeku, a do 16. stoljeća bio je jedan od najvažnijih uvoznih proizvoda u Europu, zajedno s drugim začinima poput crnog papra.
- Ljekovita svojstva: Đumbir se kroz povijest koristio za ublažavanje različitih zdravstvenih problema, uključujući mučninu, probavne probleme, prehlade i gripu. Sadrži gingerole, spojeve za koje se vjeruje da imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Zbog toga se često koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih stanja, uključujući artritis, mučninu i visoki kolesterol.
- Đumbir u kulinarstvu: Osim što se koristi u medicinske svrhe, đumbir je također postao popularan začin u mnogim kuhinjama širom svijeta, posebno u azijskoj kuhinji.
- Suvremena istraživanja: U suvremeno doba, znanstvena istraživanja počela su potvrđivati neke od tradicionalno priznatih ljekovitih svojstava đumbira. Istraživanja su pokazala njegov potencijal u ublažavanju mučnine uzrokovane kemoterapijom, trudnoćom, pa čak i putovanjima.
Đumbir se i danas široko koristi, kako u kulinarstvu tako i u medicinske svrhe, i ostaje jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih prirodnih lijekova u mnogim kulturama širom svijeta.
Pomažu u borbi protiv prehlade i gripe
Pomažu u borbi protiv astme
Jačaju imunitet i pomažu u prevenciji bolesti
Pomažu u mršavljenju i održavanju kilaže
Pomažu kod oporavka od malignih bolesti
Osnažuju srce i druge organe
1. Đumbir, limun i med u borbi protiv prehlade i gripe
Već negdje oko sredine listopada, kada naglo zahladi i počinje padati kiše počinju prva kolektivna šmrcanja i kašljanja, a krajem prosinca već tradicionalno gripa kuca na vrata.
Kašalj, curenje nosa i upala grla najčešće su zdravstvene nelagode hladnijeg vremena s kojima se borimo. Kako bi potrošili što manje papirnatih maramica pokušajte s mješavinom đumbira, meda i limuna.
Đumbir i med su prirodni ekspektoransi tj. prirodni lijekovi za poticanje i ubrzanje bronhijalne sluzi iz dišnih puteva. Ta sluz fizički blokira izravni kontakt zraka koji putuje kroz bronhije i zraka koji ulazi u dišne puteve.
Kada je te sluzi previše dolazi do napornog kašlja i šmrcanja što je prirodni način rješavanja viška sluzi. A ekspektoransi poput đumbira i meda uz puno tekućine pomažu izbacivanju te sluzi.
Ako dodate još malo limuna bogatog vitaminom C možete samo obogatiti zdravu mješavinu. A ako vam je doista loše, možete isprobati i prirodni lijek koji uz đumbir, limun i med sadrži i luk.
Recept za ublažavanje kašlja:
- korijen đumbira, nariban
- 1 manji sitno nasjeckani luk
- 4 velike žlice meda Pčelarstva Veber (bagremov, cvjetni, kaduljin, med od lipe…)
- polovica soka limuna
Med stavite u zdjelu i dodajte mu nasjeckani luk i naribani đumbir. Dobro promiješajte i ostavite preko noći sastojke kako bi med upio sokove limuna, đumbira i luka.
Kada se sjetite tijekom dana pojedite po žlicu mješavine. Kako bi djelovalo, trebali bi se sjetiti pet do šest puta na dan.
Vrlo brzo osjetit ćete kako ova ljutkasto-slatkasta kombinacija djeluje i kako kašalj popušta. Nakon ovog recepta možete se samo prebaciti na ispijanje čaja od đumbira s limunom i medom kako bi se oporavili 🙂
2. Đumbir, limun i med za imunitet i prevenciju
Tri sastojka čine čuda za imunitet. Antioksidansi iz đumbira u kombinaciji s vitaminom C iz limuna pomažu zacjeljivanju rana i očuvanju snažnih kostiju te zubi.
Ova mješavina čuda čini i tijekom sezona prehlada i gripa, a djeluju i kao prevencija protiv artritisa.
Antioksidansi đumbira i limuna utječu na smanjenje upalnih procesa i smanjuju broj slobodnih radikala u tijelu.
Jači imunitet znači i jači organizam koji nije tako podložan obolijevanju.
Recept za imunitet:
- 3 limuna
- komadić korijena đumbira
- 300 grama meda Pčelarstva Veber (bagremov, cvjetni, kaduljin, med od lipe…)
Ogulite limun, izvadite koštice i narežite ga. Na sitno nasjeckajte i đumbir. Limun i đumbir sameljite u blenderu, a nakon što se pretvore u kašu izvadite i umiješajte med.
Za jači imunitet uzimajte jednu ili dvije žličice smjese na dan.
3. Đumbir, limun i med za mršavljenje
Kombinacija đumbira, limuna i meda dobra je za mršavljenje zato što đumbir i med ubrzavaju rad metabolizma, a limun dodatno topi masne naslage. Kombinacija đumbira i meda bogata je proteinima, a kako su oba sastojka antioksidanti, to znači da unapređuju i imunitet.
Med je u svom izvornom obliku bogat i dobrim bakterijama koje doprinose gradnji crijevne flore. Sve što smo nabrojali ubrzava rad lijenog probavnog sustava.
A kod ljudi kod kojih je spori metabolizam jedan od uzroka debljanja tj. kod onih kod kojih se i malo hrane “uvijek lovi”, a crijeva su lijena ova kombinacija može doprinijeti i mršavljenju. A ta dijeta je jednostavna i ukusna.
Kako bi mršavjeli uz đumbir, med i limun svakog dana pijte po pola šalice čaja od đumbira s limunom i medom prije jela.
Recept za čaj:
- sok 2 limuna
- nasjeckani đumbir
- 4 velike žlice meda
- 2 litre vode
Na kolute narežite korijen đumbir (oko 5 cm) i stavite u lonac u dvije litre hladne vode. Nakon što voda zavrije kuhajte još 20 minuta.
Nakon što se čaj ohladi, dodajte med i limun.
Med i limun se ne kuhaju kako ne bi izgubili svoja nutritivna svojstva.
4. Đumbir, limun i med protiv astme
Mješavina tri poznata sastojka uz dodatak crnog papra može smanjiti učinke astme. Ova mješavina ima protuupalna i umirujuća svojstva koja potiče protok kisika u pluća te opušta krvne žile.
Recept:
- mješavina meda, limuna i đumbira Pčelarstva Veber
- prstohvat papra
Na malu žličicu Mješavine meda, limuna i đumbira Pčelarstva Veber dodajte prstohvat papra i promiješajte u ustima.
Dvije do tri takve žličice mješavine na dan trebale bi utjecati na smanjenje astmatičnih napadaja.
5. Đumbir, limun i med kod oporavka od malignih bolesti
Kemoterapija jedno je od najtežih razdoblja za svakog oboljelog zato što uzrokuje često povraćanje i mučnine.
Kombinacija đumbira, limuna i meda može učiniti oporavak od kemoterapija i zračenja podnošljivijim. Đumbir se povezuje sa smanjenjem mučnina koje se javljaju uslijed zračenja i kemoterapija.
Med i limun pak dobar su dobar dodatak oslabljenom organizmu.
U tim slučajevima preporučujemo po nekoliko žličica Mješavine meda, limuna i đumbira Pčelarstva Veber tijekom dana ili ispijanje čaja od đumbira, limuna i meda.
6. Đumbir, limun i med za snažnije srce
Đumbir, limun i med odlična su kombinacija pri sprečavanju bolesti krvožilnog sustava i srca.
Antioksidativna svojstva mješavine meda i đumbira utječu na ponašanje lipidnih spojeva prostaglandina. Ti spojevi nalaze se u svim organima, a za krvožilni sustav i srce važni su jer utječu na opuštanje krvih žila tj. osiguravaju normalan protok krvi.
Tim se ujedno smanjuje mogućnost od srčanog i moždanog udara, ali i ateroskleroze.
Ne trebate dugo čekati kako bi počeli konzumirati mješavinu đumbira, limuna i meda.
Samo je naručite u webshopu Pčelarstva Veber i za nekoliko dana bit će na vašem stolu.
Imate pitanja
prije narudžbe?
Đumbir je cijenjen u tradicionalnoj medicini zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava, te je posebno učinkovit u ublažavanju mučnine i poboljšanju probave.
Naručite
svoj med s
đumbirom i limunom odmah!
Kontrolu kvalitete naših proizvoda vrši:
*Hrvatski veterinarski institut Zagreb-Veterinarski zavod Vinkovci, Croatia
i *Inspecto d.o.o. Osijek-Akreditirani laboratorij, Osijek, Croatia
Navedene preporuke nisu zdravstvene tvrdnje niti su zamjena za dijagnosticiranje, liječenje ili prevenciju bolesti već su prenijete iz dostupne stručne literature. Izvor: Dr.Peter Kapšt-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima