Search

Med i dijabetes: smiju li dijabetičari jesti med?

Patim od šećerne bolesti, smijem li jesti med?

Ovo pitanje vrlo često postavljaju dijabetičari. Što naravno, uopće ne čudi.

Naime, dijabetes ili šećerna bolest je trajno stanje u kojem gušterača potpuno ili djelomično prestaje lučiti hormon inzulin koji služi za regulaciju šećera u krvi te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu.

Posljedica nedostatka inzulina je previsoki nivo šećera u krvi koji tada oštećuje krvne žile i kapilare, a s vremenom dolazi i do lošijeg rada organa. Uz neliječeni dijabetes najčešće se vežu bolesti bubrega, sljepoća, amputacija nogu i neuropatija.

Šećer je ono što dijabetičarima uzrokuje probleme i nije ni čudo što njihova prehrana uključuje vrlo malo nimalo šećera.

No, što je s medom i odgovorom na pitanje smiju li dijabetičari jesti med.

Med i dijabetes: koja je veza

Nije svaki med dobar za dijabetičare. Kako bi razumjeli koji med treba odabrati, morate znati zašto je izbor pravog meda važan.

Dijabetičari smiju jesti med zato što je med u svojoj strukturi različit od šećera.

100 grama meda sadrže 82% šećera dok šećer sadrži 99,9% šećera.

Sirovi med ima glikemijski indeks 58, glikemijski indeks šećera je 60. Tamo gdje je med puno bolji od šećera je sastav vitamina i minerala. Sirovi med sadrži više od 200 različitih sastojaka, među kojima su i antioksidansi koji mogu štititi od raznih bolesti.

Med ne sadrži toliko šećera kao šećer i drugačije se razgrađuje u organizmu pa je pogodniji za dijabetičare

 

Još važnija razlika između meda i šećera je njihov drugačiji utjecaj na nivo šećera u krvi. Med dokazano snižava razinu glukoze u krvi.

Med u prvih 30 minuta od konzumacije iznimno brzo diže razinu šećera u krvi. No ti šećeri iz meda drugačije se razgrađuju od onih običnih i puno su niži tijekom sljedeća dva sata od onih “običnih”.

Uz to, sirovi med potiče jaču proizvodnju inzulina što objašnjava zašto šećer u krvi nakon konzumiranja meda pada više nakon sat vremena nego kada se konzumira “obični šećer”.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teheranu bavilo se utvrđivanjem utjecaja konzumacije meda na dijabetičare. Tijekom osam tjedana koliko je trajalo kliničko ispitivanje istraživači su dokazali kako med može doprinijeti tjelesnoj težini i lipidima u krvi dijabetičara. No, ipak – uz oprez.

Kakav med mogu jesti dijabetičari?

Dakle, sirovi med puno je bolji za dijabetičare u usporedbi sa šećerom. No to ne znači da u potrebi za zadovoljavanjem svojih slatkih potreba možete posegnuti za zdjelicom meda, sjesti pred televizor i bez brige sladiti se žličicom za žličicom.

Sirovi med treba uzimati oprezno pri obolijevanju od dijabetesa. Pravilna prehrana, redovito uzimanje lijekova i kretanje tri su obavezna faktora kod obolijevanja od šećerne bolesti.

Iako je sirovi med dopušten, važno je za razumjeti kako je najveća količina sladila u medu fruktoza te da je u slučaju obolijevanja od dijabetesa važno držati unos fruktoze ispod 50 grama kako bi razine šećera u krvi i lipida bile pod kontrolom.

Pri tome imajte na umu da jedna velika žlica sirovog meda sadrži 64 kalorije, 8.1 grama fruktoze i 17 grama ugljikohidrata.

Dijabetičarima koji razine šećera u krvi drže pod kontrolom preporučuje se čisti sirovi med bez ikakvih dodatnih sladila ili aditiva i konzervansa.

Takvi su svi medovi Pčelarstva Veber bez obzira koji med izabrali: kestenov, bagremov, cvjetni… . Naše pčele obilaze bagrem s obronaka Papuka i Dilja, kesten s Dvora na Uni te livade uz Savu te Kopački rit u Baranji, a sav med koji proizvode ostavljamo u izvornom obliku.

Cimet i med: medna mješavina za dijabetičare

Med za dijabetičare treba biti sirovi med bez ikakvih dodataka. No ipak jedan dodatak medu donijet će još koristi za dijabetičare. To je cimet.

U Ayurvedskoj medicini med se koristi kao medij koji nosi lijek po tijelu. A cimet je prirodni sastojak koji vrlo djelotvorno snižava razinu glukoze u krvi.

Med i cimet
Med i cimet odlična su kombinacija za dijabetičare, a ova mješavina sadrži i propolis za imunitet

 

Cimetom ne možete izliječiti dijabetes, on ne smije i ne može biti zamjena za lijek no dokazano je kako snižava razinu glukoze u krvi.

U kombinaciji s čistim prirodnim medom cimet može biti ukusan desert za dijabetičare jer pojačava osjetljivost na inzulin i uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Za kraj: zdravi slatki recept za dijabetičare s medom i cimetom

Napisali smo kako je kod dijabetesa prehrana najvažnija te da se mora paziti na dnevni unos meda.

A što kada bi vam rekli da cijeli dan možete započeti desertom koji je zdrav? Endokrinolozi kažu kako je kod dijabetičara najbitniji obrok doručak.

Tijekom spavanja tijelo ne dobiva energiju pa se troše zalihe glukoze. Ujutro dolazi do pada razine šećera u krvi, a kod dijabetičara nagli pad šećera u krvi može uzrokovati i vrtoglavicu ili šećernu komu.

Većina dijabetičara zato dan treba započeti sa zdravim doručkom u potrazi za glukozom.

Smoothie s cimetom i medom idealni je izbor za početak dana za dijabetičare
Doručak za dijabetičare – slatki smoothie

Sastojci:

Upute:

U blender prvo stavite mlijeko i jogurt pa dodajte narezane banane i oprano voće te ostale sastojke. Uključite blender i pričekajte da se svi sastoci povežu.

Uživajte!
A ako vam treba sirovi neprerađeni prirodni med naručite ga u web shopu Pčelarstva Veber.

Share

Preko 10 000

kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu probalo je naše proizvode.

Više od 95%

kupaca je zadovoljno ili iznimno zadovoljno našim proizvodima.

Više od 60%

kupaca se vratilo u ponovljenu kupnju.

Preko 45%

su nam stalni kupci koji redovito koriste naše proizvode.

Amneris Cokljat Cavtat

"Postovani, jako sam zadovoljna i drugi put kad mi bude potrebno sigurno ćuopet naručiti. Jako ste uredni, brzi i kvalitetni. Veliko zadovoljstvo. Želim vam uspjesno poslovanje, puno zarade i sretne nadolazece blagdane. Kvaliteta se mora pohvaliti"
Hvala vam

Dubravka Novak, Zagreb

"Već duže vrijeme u obitelji koristimo proizvode Pčelarstva Veber-Medel. Imam sedmero unučadi i  čajeve redovito zaslađujemo Cimetnim medom s propolisom. Suprug boluje od karcinoma debelog crijeva i redovito konzumira imunomed čime podiže imunitet organizma i Med s aronijom za čišćenje organizma.  No proizvod broj 1 je sigurno Revital komplex-matična mliječ u kombinaciji sa propolis kapima. Prirodno i zdravo i nama nezamjenjivo."

Gordana Jelenić, Pula

„Ja sam jako zadovoljna sa  proizvodima Pčelarstva Veber, a sve sam ih kupovala i isprobala. Revital komplex s Matičnom mliječi je fantastičan. Svaka čast samo tako dalje pozitivno.“

Zdravka Gašparac, Zagreb

„Ako želite isprobati Imunomed  za podizanje imuniteta – preporučujem Pčelarstvo Veber-Medel jer je njihov proizvod najbolji  na tržištu.“

Sanja Katalinić, Opatija

Jako smo bili zadovoljni Imunomedom. Za preporučiti..“
091 410 4422
Kvarnerska 17, Sl.Brod
Brza i povoljna dostava u cijeloj Hrvatskoj i EU
Iskoristite mogućnost plačanja do 6 rata karticama
Sigurna online kupovina (koristimo SSL zaštitu)
Mnoštvo priznanja i jamstvo kvalitete proizvoda
Pitajte nas